Tuesday, March 1, 2011

My Perapan Garam Kunyit

Perapan Garam Kunyit - Multipurpose Marinate
I usually made this in bulk and keep in a glass container with plastic lid. Aluminium and tin lid will react with the salt - berkarat nanti!.Since it main ingredient is SALT you can keep without refrigerating. But I do keep mine in the fridge.

Bahan-bahannya:
Bahan-bahanya......
200g garam bukit- I use Halagel             
50g  halia
100g kunyit hidup
1/4 cwn kunyit serbuk
1 labu bawang putih
2 biji   limau nipis - perah ambil jus
10 btg serai

Cara-caranya:
  1. Kunyit, halia, bawang putih dan serai dipotong kecil-kecil.
  2. 'Blend' semua bahan (kecuali jus limau nipis) dalam dry blender - yg kecik tu, mungkin kena blend sikit-sikit mengikut muatan blender.
  3. Kacau rata bahan yang dah diblend dan masukkan jus limau nipis.
  4. Simpan dalam bekas kaca bertutup plastic.
NOTE :
  1. Garam kunyit ni boleh diguna untuk perap ikan dan ayam goreng, ayam or ikan masak kicap dan lain-lain. Ikan goreng sedap dan rangup!.
  2. Boleh juga perap ayam and ikan utk buat sup. Cubalah.. ikan dan ayam sup lebih sedap.
  3. Sesuai juga untuk daging bakar, tambah lada hitam utk perap daging bakar!!!

No comments:

Post a Comment