Perapan Garam Kunyit - Multipurpose Marinate |
Bahan-bahannya:
Bahan-bahanya...... |
50g halia
100g kunyit hidup
1/4 cwn kunyit serbuk
1 labu bawang putih
2 biji limau nipis - perah ambil jus
10 btg serai
Cara-caranya:
- Kunyit, halia, bawang putih dan serai dipotong kecil-kecil.
- 'Blend' semua bahan (kecuali jus limau nipis) dalam dry blender - yg kecik tu, mungkin kena blend sikit-sikit mengikut muatan blender.
- Kacau rata bahan yang dah diblend dan masukkan jus limau nipis.
- Simpan dalam bekas kaca bertutup plastic.
- Garam kunyit ni boleh diguna untuk perap ikan dan ayam goreng, ayam or ikan masak kicap dan lain-lain. Ikan goreng sedap dan rangup!.
- Boleh juga perap ayam and ikan utk buat sup. Cubalah.. ikan dan ayam sup lebih sedap.
- Sesuai juga untuk daging bakar, tambah lada hitam utk perap daging bakar!!!
No comments:
Post a Comment