My Cinnamon Roll Buns..... Fresh from Oven |
Seperti biasa Cik Ngah ubah sikit bahannya...
First time cuba ni, Alhamdulillah jadi, tapi next time Cik Ngah akan canai nipis sikit adunan doh sebelum disapu mentega tu...
Bahan-bahannya:
150 gram tepung roti
100 gram tepung ros
50 gram gula halus
1/2 camca teh garam halus
125 ml air10 gram susu tepung (Cik Ngah guna 1/2 packet susu Hi Goat)
1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softerner
30 gram telur (pecahkan 1 biji telur, pukul sedikit dan timbang)
30 gram vegetable shortening/minyak sayur
6 gram instant yeast (mauripan) (Cik Ngah guna 1/2 packet yg 11g tu)
My Apple Roll Buns.... |
1 sudu besar mentega, dicairkan
2 sudu besar gula perang
1 biji epal hijau, dikupas dan parut kasar, perah sedikit airnya
1/2 sudu teh serbuk kayu manis (optional)
Bahan Tabur Cinnamon Roll Bun;
1 sudu besar mentega, dicairkan
2 sudu besar gula perang
1 sudu teh serbuk kayu manis
Cara Membuat Doh Tradisional;
- Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih.
- Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit).
- Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik.
- Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker.
- Pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON".
- Tunggu hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis BM masing2).
- Tabur tepung pada meja kerja, keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara.
- Bahagikan doh kepada 2
- Tekan2 dan canai sehingga menjadi 4 persegi (tabur sedikit tepung jika melekat).
- Sapu dengan mentega cair, tabur dengan gula perang+serbuk kayu manis(jika guna) tadi rata2.
- Akhir sekali ratakan parutan epal hijau.
- Gulung seperti swissroll, gulung ketat2.
- Kerat dengan pisau tajam kepada 5 bahagian sama besar.
- Utk doh satu lagi, ulang langkah 1 - 4.
- Seterusnya tabur kismis atau blackcurrant.
- Ulang langkah 6 & 7.
Tabur Kismis/Apple rata-rata |
Potong dgn pisau tajam.... |
- Isi setiap potongan dalam paper cup bersaiz 4 inci, tekan sedikit biar leper.
- Buat hingga siap dan perap 45 minit.
- Sapu telur (baki dari 30 gram tadi) rata2 dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 minit.
- Keluarkan dari oven dan sapu dengan baki mentega cair. Biarkan sejuk dan boleh hidangkan.
Apple Roll Bun - Left, Cinnamon Roll Bun - Right, rehatkan selama 45 minit sebelum dibakar... |
No comments:
Post a Comment