Sunday, April 3, 2011

Dadih oh Dadih

Dadih Strawberry....
ni gambar ehsan dari web
Cik Ngah tetiba mahu try buat dadih, bila browsing blog masakan Mat Gebu, terjumpa resepi dadih! Rupa-rupanya buat dadih letak CofeeMate.Patutlah adik ipar Cik Ngah hari tu beli byk sgt CofeeMate. Memang adik ipar Cik Ngah ni jual dadih. Tak pernah pulak Cik Ngah tanya resepi kat dia. Hemm baru tahu!

Baru-baru ni anak sedara Cik Ngah yg dah duduk asrama tu pun cakap dia dah suka makan dadih, lagi semangat Cik Ngah nak buat dadih ni. Hubby pun suka.So Cik Ngah google resepi dadih ni, ada macam2 resepi.

Cik Ngah cuba satu resepi ni dan buat setengah darinya. Dalam resepi tu ada tulis anggaran serbuk jelly 2 sudu besar. Cik Ngah letak 1 sudu besar Konyoku serbuk tu..Cik Ngah buat dadih Strawberry, siap letak fresh Strawberry chunk lagi, perisa Bluberry dan Capuchino. Ni semua semalam Cik Ngah buat.Dadih dah sejuk, masuk dlm fridge.

Today, pepagi lagi Cik Ngah dengan eager ni nak try dadih kali pertama buat ni, aik...naper cair jer? Tak jadi! So Cik Ngah masak balik dadih tu dan tambah balik serbuk jelly. Ulang balik process. Tengahari, lepas kemas dan vacuum rumah serta basuh baju bagai, sekali lagi try, masih cair!! Arghh...dah ler Cik Ngah buat 3 perisa; Strawberry, Capuchino and Blueberry.

So masak balik and tambah lagi serbuk jelly, kali ni Cik Ngah tambah 2 sudu teh utk kesemua jelly berperisa tu, 3 kali masak tau..Cik Ngah masak yg Capuchino dulu, letak dlm bekas, masuk freezer, nak tengok whether dah cukup serbuk jelly tu. Alhamdulillah baru ler jadi the dadih texture tu!!! So untuk yg blueberry dan strawberry tu Cik Ngah tambah the same amount of serbuk jelly. Strawberry chunck tu, dah larut napak biji jer!!!!

Gambar ehsan dari wweb.... 

Cik Ngah nak buat lagi sekali, and bila berjaya nanti Cik Ngah share resepi di sini yer... Sabor jerlah, sampai 3 kali ulang process yang sama! Alhamdulillah rasanya sedap!!!Next time Cik Ngah nak cuba guna serbuk dadih dicampur dengan susu segar dan CofeeMate! Nantikan cubaan ke dua Cik Ngah. 

Ok semua till my next attempt of making dadih!!!


No comments:

Post a Comment