Sunday, April 3, 2011

My Lemak Asam Pedas Ayam Kampung

Cik Ngah nak masak simple lunch, satu dish with protein and veggies in it. So masa dok shopping barang rumah, teringat ada ayam kampung dlm fridge kat rumah tu...Ternampak pes tumis asam pedas Maggi, dtg idea nak try buat asam pedas ayam kampung.

Hasilnya? sedap! Cuma next time Cik Ngah akan tambah pes cili utk tambah pedas!

Bahan-bahannya;
1/2 ekor Ayam kampung buang kulit dan potong kecil-kecil
5-7 biji kacang bendi
7-8 biji tomato ceri dibelah dua
1 batang serai
Sedikit daun kesum
1 sudu teh bawang putih cincang
3 sudu teh bawang merah cincang
1 sudu besar pes cili kering (optional)
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 pek rempah tumis Asam Pedas Maggi
2 keping asam keping (atau air asam jawa)
400 ml santan cair.
(Cik Ngah guna 1/2 kotak santan kara + 400ml air)
1 kiub stok ayam Maggi tanpa MSG
Garam & Gula secukup rasa
Minyak utk menumis

Cara-caranya;
  1. Tumis bawang putih, bawang merah, lada hitam dan pes cili kering sehingga naik bau.Tambah pes asam pedas, serai yg dah diketuk,  tumis dan kacau rata.
  2. Masukkan santan, ayam kampung, daun kesum dan asam keping. Masak sehingga mendidih dan sehingga ayam masak.
  3. Seterusnya masukkan kacang bendi dan buah tomato ceri, kiub stok ayam dan sedikit gula.
  4. Rasa dan jika perlu tambah garam secukup rasa. Tutup api, sedia utk dihidang.

No comments:

Post a Comment