Thursday, December 23, 2010

My Ikan Tenggiri Goreng Minyak Cili Padi

Bahan-bahannya;

Ikan Tenggiri Goreng Minyak Cili Padi.....
2 keping ikan tenggiri diperap ngan garam dan kunyit.
1 batang serai
10 biji cili padi
(I used the big one- kurang pedas)
Sedikit kunyit hidup.
1 sudu teh gula
1/2 kiub ikan bilis
(or 1 sudu teh serbuk stok ikan bilis)
3 sudu besar minyak zaitun - use mild type yg sesuai utk menumis.
Minyak utk goreng ikan.

Cara-caranya;
  1. Ikan tenggiri yang dah diperap, digoreng hingga masak/garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Cili padi, kunyit dan serai yg dah ditumbuk...
  3. Cili padi, kunyit hidup dan serai ditumbuk.
  4. Tumis bahan yg ditumbuk dengan menggunakan minyak zaitun.
  5. Bila dah agak garing, masukkan gula dan kiub ikan bilis. Kacau rata dan matikan api. Cili cepat hangus bila gula dah dimasukkan.
  6. Curah cili tumis dengan minyaknya sekali ke atas ikan tenggiri goreng.
  7. Sedia untuk dimakan.

Tumis bahan tumbuk dengan minyak zaitun....

Cili garing setelah dimasukkan gula....

No comments:

Post a Comment