Monday, October 11, 2010

My Pecan Treasure Log Cookies

Bahan-bahan:
Bahan A

2 cawan tepung gandum
¼ camca teh serbuk penaik
1 cawan NESTUM
1 cawan cincangan buah campuran

Bahan B
100g butter/marjerin
50g cawan gula perang halus
1 biji telur saiz A
1 camca the esen vanila

Bahan C
1 biji telur dipukul sebati
Coklat urai
Kacang Pecan (whole)

Cara-caranya:
  1. Panaskan oven ke suhu 180C.
  2. Ayak tepung dan serbuk penaik. Campur dan gaul rata bahan A ke dalam mangkuk.Ketepikan.
  3. Dalam mangkuk lain krimkan butter/marjerin dengan gula sehingga ringan dan fluffy.
  4. Masukkan bahan A dan kaup dan balikkan sehingga rata.
  5. Bahagikan doh kepada 4 bahagian yang sama. Canaikan
  6. dan atur pecan kemudian gulung doh ke bentuk silinder. Sapu telur kepada silinder doh dan gelekkan dengan coklat urai sehingga rata.
  7. Bungkus doh dalam kertas kalis minyak dan sejukkan dalam peti sejuk selama 1 jam.Ulang dengan baki doh tadi.
  8. Keluarkan doh silinder dan potong setebal 2 cm dan letak di atas tin pembakar yg telah di lenser.
  9. Bakar selama 10-15 minit atau sehingga golden brown
The log after freezing....
Using sharp knife chop the log........





 
NOTE :
 
  1. Another one of my mix and match recipe. I named it Pecan treasure log since the pecan nut is hidden in the log – silinder.
  2. The pecan can be seen at the heart of the cookies surrounded with gems – the mixed fruits!! When the log is sliced…

1 comment:

  1. nak try.. nak try.. tapi tak tau bile.. hehheehe

    -sya-

    ReplyDelete