Thursday, February 23, 2012

My Tuna Curry Puff

My Tuna Curry Puff....
Cik Ngah dah 2 kali buat this super easy savoury puff. Baru hari ni teringat nak update the recipe!

Resepi mesti jadi punya! Jom usha resepinya;


Bahan-bahannya;

1 pack Flexi Pastry (Jenama Kawan)
250g kentang dibuang kulit dan potong kiub
1 pack kuah kari ikan segera (Jenama Aliff)
1 tin tuna chunk in olive oil
1 biji bawang besar dipotong dadu
Sedikit daun kari
2 sudu besar minyak utk menumis
Garam dan Gula secukup rasa
Flexi Pastry....Plain
Mentega
Telur kuning



Cara-caranya;
  1. Tumis bawang dadu dab daun kari sehingga naik bau.
  2. Masukkan kuah kari ikan, masak seketika.
  3. Masukkan kentang  dan tambah sedikit air utk masak kentang sehingga empuk.
  4. Masukkan tuna, gaul rata, tambah garam dan gula jika perlu
  5. Inti ini hendaklah dimasak sehingga tidak berkuah.
  6. Potong pastri kepada empat segi empat.
  7. Sapu mentega, letak inti dan lipat menjadi segitiga.
  8. Kemaskan tepi puff menggunakan garpu.
  9. Sapukan telur kuning diatas puff dan bakar pada suhu 180C sehingga warna keemasan.
  10. Kuah Kari Aliff....
  11. Boleh disejuk beku, gunakan plastik yg disediakan utk membalut puff

No comments:

Post a Comment