Tuesday, February 16, 2010

My Stim Ikan Kerapu ala Abah Mimie

Bahan-bahan:
1 ekor ikan kerapu sederhana besar – bersihkan dan kelar

Bahan A:
1 sudu teh serbuk lada berperisa (lada sulah/white pepper)
(Aji-Shio Flavoured Pepper– boleh beli kat Giant,Jusco,Tesco etc..)
(boleh juga guna serbuk lada putih biasa)
3 sudu teh marjerin
Garam secukup rasa
1 ulas bawang putih ditumbuk halus
1 sudu teh jus limau nipis

Bahan B:
1 inci halia muda
1 biji cili merah
2 ulas bawang putih
2 helai daun bawang

Bahan C:
1 biji tomato dipotong nipis.
1 sudu besar daun sup dan daun bawang yang dihiris
1 sudu besar bawang goreng

Cara-caranya:

  1. Sediakan kukusan/steamer
  2. Campurkan semua bahan A dan lumurkan pada seluruh ikan.Letakkan dalam pinggan bujur yang lekuk.Ketepikan.
  3. Bahan B dimayang halus- dipotong halus panjang-panjang mcm batang mancis anggaran 1 inci.
  4. Sumbatkan bahan B kedalam ikan, dan selebihnya tabur sekeliling dan atas ikan yg didlm pinggan bujur.
  5. Kukus ikan dan biarkan selama 15 minit.
  6. Bukak kukusan, atur hirisan tomato dikeliling ikan dan tabur bahan C. Jika mahu lebih sup, tambah air panas secukupnya dalam ikan.Kukus semula selama 1 - 2 minit.
  7. Angkat dan hidang panas-panas

No comments:

Post a Comment