Wednesday, October 21, 2009

My Mee Hoon Goreng Putih dan Sos Kicap











Bahan-bahan:
1 bungkus mee hoon – direndam dan potong2 utk senang menggoreng
Kucai atau sawi secukupnya potong kecil-kecil
1 ½ cawan taugeh dibersih buang ekor
2 cawan udang sederhana besar yang telah dibuang kulit dan kepala
1 cawan fish cake atau fish ball yang telah dipotong kecil2

Bahan dikisar/tumbuk:
3 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah atau 1 labu bawang besar
1 sudu teh serbuk lada berperisa Aji-Shio (white pepper/lada sulah)
2 sudu teh serbuk stok ikan bilis
1 sudu teh serbuk stok ayam

Minyak masak utk menggoreng

Bahan Sos Kicap:
15 biji cili padi dimayang halus (guna cili padi yg hijau dan panjang)
½ cawan kicap cair (Maggi)
¼ cawan kicap lemak manis Habhal
Jus limau nipis
½ sudu teh serbuk lada berperisa Aji-Shio (white pepper/lada sulah)

Cara-cara goreng mee:  
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan yg telah dikisar sehingga garing.
  2. Masukkan udang dan fish cakes.Kacau rata sampai udang masak.Perlahankan api, masukkan mee dan kacau rata.Bila dah rata kuatkan api semula dan terus kacau sehingga masak.
  3. Masukkan taugeh dan kucai/sawi, kacau rata dlm 2-3 minit.Tutup api.
Cara-cara buat Sos Kicap:
  1. Kacau semua bahan sos kicap dalam mangkuk hingga sebati.
NOTE:
  1. Mee hoon ni dimakan dengan sos kicap jadi tak perlu digoreng masin sangat. Masin stok ikan bilis dan ayam sudah cukup dan tak perlu ditambah garam.
  2. Cili padi utk sos kicap boleh tambah jika suka pedas dan lagi sedap jika dibuat lebih awal agar cili terendam lama dalam kicap.
  3. Resepi Sos Kicap ini sesuai juga utk makan ikan bakar.

No comments:

Post a Comment