Bahan A
2 cawan tepung gandum
¼ camca teh serbuk penaik
1 cawan NESTUM
1 cawan cincangan buah campuran
Bahan B
100g butter/marjerin
50g cawan gula perang halus
1 biji telur saiz A
1 camca the esen vanila
Bahan C
1 biji telur dipukul sebati
Coklat urai
Kacang Pecan (whole)
Cara-caranya:
- Panaskan oven ke suhu 180C.
- Ayak tepung dan serbuk penaik. Campur dan gaul rata bahan A ke dalam mangkuk.Ketepikan.
- Dalam mangkuk lain krimkan butter/marjerin dengan gula sehingga ringan dan fluffy.
- Masukkan bahan A dan kaup dan balikkan sehingga rata.
- Bahagikan doh kepada 4 bahagian yang sama. Canaikan
- dan atur pecan kemudian gulung doh ke bentuk silinder. Sapu telur kepada silinder doh dan gelekkan dengan coklat urai sehingga rata.
- Bungkus doh dalam kertas kalis minyak dan sejukkan dalam peti sejuk selama 1 jam.Ulang dengan baki doh tadi.
- Keluarkan doh silinder dan potong setebal 2 cm dan letak di atas tin pembakar yg telah di lenser.
- Bakar selama 10-15 minit atau sehingga golden brown
The log after freezing.... |
Using sharp knife chop the log........ |
NOTE :
- Another one of my mix and match recipe. I named it Pecan treasure log since the pecan nut is hidden in the log – silinder.
- The pecan can be seen at the heart of the cookies surrounded with gems – the mixed fruits!! When the log is sliced…
nak try.. nak try.. tapi tak tau bile.. hehheehe
ReplyDelete-sya-