Monday, October 11, 2010

My Laksa Johor

Laksa Johor....ignore tha hand!!!....
Bahan-bahan Laksa:

2 bungkus spagheti (500g) direbus dgn sedikit garam tos dan gaulkan dengan minyak zaiton

Bahan-bahan Kuah:
Bahan A
3 biji bawang besar merah sederhana besar
1 inci Lengkuas
2 batang serai
Belacan
10 biji cili kering
5 biji cili merah
½ inci kunyit
1 packet serbuk kari ikan kering - I used Adabi

Bahan B
250gm isi udang
5 keping Ikan kurau/tenggiri asin
2 sudu besar udang kering
500g isi ikan parang/tenggiri rebus
1 kiub ikan bilis tanpa MSG

Daun kesom – agak2 ler
2 keping asam keping utk kuah
500g santan
1 packet instant paste Laksa Johor- any brand
100g kerisik
Garam & Gula
7 keping asam keping utk rebus ikan

Cara-caranya buat kuah:
  1. Rebus ikan tenggiri dgn 7 keping asam keping dan sedikit gula melaka dan garam hingga masak. Sejukkan dan buang tulang.
  2. Bahan A di blend dengan 1/2 litre air hingga halus dan masukkan dalam periuk.
  3. Blend bahan B pula dengan 1/2 litre air , dan masukkan jugak dalam periuk dan pasang api.
  4. Kacau then masukkan asam keping.
  5. Terus kacau hingga mendidih dan masukkan daun kesum dan kerisik, kacau hingga sebati.
  6. Masukkan santan dan kacau lagi.
  7. Bila mendidih lagi sekali, masukkan instant paste Laksa Johor dan kacau hingga sebati.
  8. Rasa dulu dan jika belum cukup berperisa tambahkan gula/gula melaka dan garam secukup rasa.
  9. Boleh tambah air jika kuah terlalu pekat.
Bahan-bahan Ulam:

1 biji timun buang empulur dan hiris nipis
2 cawan taugeh buang ekor
1/2 cawan lobak asin dicincang
2 ulas bawang besar merah dimayang dan cincang halus
Daun kesum, daun selasih dihiris/mayang
5 biji limau kasturi belah 2.
Sambal belacan.

Cara-cara potong timun:

Timun buang kulit potong dua dan belah.
Buang empulur menggunakan sudu kecil.
Hiris sederhana tebal
Belah dua hirisan tadi, berhati2
supaya tak patah!!






Biar jadi macam ni sampai
ke hujung....
Tu dia..hasilnya yg kecik2 tu.....
NOTE:
  1. Rasa nak cuba buat laksa johor ni bila baca post disini Rima's Laksa Johor . So resepi ni I olah from the blog tu.
  2. Jenuh cari Laksa Johor instant paste tu, jumpa kat Giant Puchong...Ikan Brand!
  3. Cara potong timun tu, cara I ler.Not sure how johorian do it....ada caranya belum belajar!!!
  4. First time cuba, I jamu adik2 makan...sedaaap...Thanks Rima!

No comments:

Post a Comment