Laksa Johor....ignore tha hand!!!.... |
2 bungkus spagheti (500g) direbus dgn sedikit garam tos dan gaulkan dengan minyak zaiton
Bahan-bahan Kuah:
Bahan A
3 biji bawang besar merah sederhana besar
1 inci Lengkuas
2 batang serai
Belacan
10 biji cili kering
5 biji cili merah
½ inci kunyit
1 packet serbuk kari ikan kering - I used Adabi
Bahan B
250gm isi udang
5 keping Ikan kurau/tenggiri asin
2 sudu besar udang kering
500g isi ikan parang/tenggiri rebus
1 kiub ikan bilis tanpa MSG
Daun kesom – agak2 ler
2 keping asam keping utk kuah
500g santan
1 packet instant paste Laksa Johor- any brand
100g kerisik
Garam & Gula
7 keping asam keping utk rebus ikan
Cara-caranya buat kuah:
- Rebus ikan tenggiri dgn 7 keping asam keping dan sedikit gula melaka dan garam hingga masak. Sejukkan dan buang tulang.
- Bahan A di blend dengan 1/2 litre air hingga halus dan masukkan dalam periuk.
- Blend bahan B pula dengan 1/2 litre air , dan masukkan jugak dalam periuk dan pasang api.
- Kacau then masukkan asam keping.
- Terus kacau hingga mendidih dan masukkan daun kesum dan kerisik, kacau hingga sebati.
- Masukkan santan dan kacau lagi.
- Bila mendidih lagi sekali, masukkan instant paste Laksa Johor dan kacau hingga sebati.
- Rasa dulu dan jika belum cukup berperisa tambahkan gula/gula melaka dan garam secukup rasa.
- Boleh tambah air jika kuah terlalu pekat.
1 biji timun buang empulur dan hiris nipis
2 cawan taugeh buang ekor
1/2 cawan lobak asin dicincang
2 ulas bawang besar merah dimayang dan cincang halus
Daun kesum, daun selasih dihiris/mayang
5 biji limau kasturi belah 2.
Sambal belacan.
Cara-cara potong timun:
Timun buang kulit potong dua dan belah. Buang empulur menggunakan sudu kecil. Hiris sederhana tebal |
Belah dua hirisan tadi, berhati2 supaya tak patah!! |
Tu dia..hasilnya yg kecik2 tu..... |
- Rasa nak cuba buat laksa johor ni bila baca post disini Rima's Laksa Johor . So resepi ni I olah from the blog tu.
- Jenuh cari Laksa Johor instant paste tu, jumpa kat Giant Puchong...Ikan Brand!
- Cara potong timun tu, cara I ler.Not sure how johorian do it....ada caranya belum belajar!!!
- First time cuba, I jamu adik2 makan...sedaaap...Thanks Rima!
No comments:
Post a Comment