Wednesday, October 21, 2009

My Spaghetti - Chicken Frank

My pasta plate filled with My Chicken Frank Sphagetti !!
(I luv this plate, I purposely bought DOLMIO to get this plate!!!)
Bahan-bahan:
1 bungkus spaghetti (500g) direbus dgn sedikit garam tos dan gaulkan dengan minyak zaiton
1 botol pasta sauce DOLMIO/PREGO (yang berukuran 6 inci tinggi tu)
5 - 8 batang chicken frankfutter dihiris nipis-nipis (bulat)
1 - 2 cawan chicken frankfutter yg dikisar halus (utk jadikan ayam cincang)

Blended chicken frank - sliced chicken frank
4 sudu makan pes cili kering/cili boh
1 labu bawang besar dicincang halus
1 kiub stok ayam
1 sudu teh serbuk lada berperisa (white pepper)
½ cawan makan chilli sauce
1 cawan frozen mixed vegetables

Minyak masak utk menggoreng
Minyak zaiton utk menumis

Cara-caranya:
  1. Panaskan minyak masak dan goreng chicken frank yg telah dihiris hingga garing.Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak zaiton dalam periuk dan tumis cili kering hingga naik bau.
  3. Masukkan bawang besar cincang, kacau dlm 1-2 minit.
  4. Masukkan ayam cincang dan kacau dan masak sehingga ayam masak.
  5. Masukkan pasta sauce, cili sauce dan stok ayam dan sukat air menggunakan botol pasta 1 botol dam masukkan dalam periuk.Kacau dan masak sehingga mendidih.
  6. Masukkan mixed vegi and fried kepingan chicken frank dan kacau selama 1 minit dan angkat.
NOTE:
  1. This is a different kind of spagheti sauce sebab ada kepingan chicken frank. A favourite among my colleague when I made this for our office pot luck raya gathering.
  2. Easy since it uses ready made sphagetti sauce.

No comments:

Post a Comment