My pasta plate filled with My Chicken Frank Sphagetti !! (I luv this plate, I purposely bought DOLMIO to get this plate!!!) |
1 bungkus spaghetti (500g) direbus dgn sedikit garam tos dan gaulkan dengan minyak zaiton
1 botol pasta sauce DOLMIO/PREGO (yang berukuran 6 inci tinggi tu)
5 - 8 batang chicken frankfutter dihiris nipis-nipis (bulat)
1 - 2 cawan chicken frankfutter yg dikisar halus (utk jadikan ayam cincang)
Blended chicken frank - sliced chicken frank |
1 labu bawang besar dicincang halus
1 kiub stok ayam
1 sudu teh serbuk lada berperisa (white pepper)
½ cawan makan chilli sauce
1 cawan frozen mixed vegetables
Minyak masak utk menggoreng
Minyak zaiton utk menumis
Cara-caranya:
- Panaskan minyak masak dan goreng chicken frank yg telah dihiris hingga garing.Angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak zaiton dalam periuk dan tumis cili kering hingga naik bau.
- Masukkan bawang besar cincang, kacau dlm 1-2 minit.
- Masukkan ayam cincang dan kacau dan masak sehingga ayam masak.
- Masukkan pasta sauce, cili sauce dan stok ayam dan sukat air menggunakan botol pasta 1 botol dam masukkan dalam periuk.Kacau dan masak sehingga mendidih.
- Masukkan mixed vegi and fried kepingan chicken frank dan kacau selama 1 minit dan angkat.
- This is a different kind of spagheti sauce sebab ada kepingan chicken frank. A favourite among my colleague when I made this for our office pot luck raya gathering.
- Easy since it uses ready made sphagetti sauce.
No comments:
Post a Comment