Bahan-bahan:
1 bungkus mee hoon – direndam dan potong2 utk senang menggoreng
Kucai atau sawi secukupnya potong kecil-kecil
1 ½ cawan taugeh dibersih buang ekor
2 cawan udang sederhana besar yang telah dibuang kulit dan kepala
1 cawan fish cake atau fish ball yang telah dipotong kecil2
Bahan dikisar/tumbuk:
3 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah atau 1 labu bawang besar
1 sudu teh serbuk lada berperisa Aji-Shio (white pepper/lada sulah)
2 sudu teh serbuk stok ikan bilis
1 sudu teh serbuk stok ayam
Minyak masak utk menggoreng
Bahan Sos Kicap:
15 biji cili padi dimayang halus (guna cili padi yg hijau dan panjang)
½ cawan kicap cair (Maggi)
¼ cawan kicap lemak manis Habhal
Jus limau nipis
½ sudu teh serbuk lada berperisa Aji-Shio (white pepper/lada sulah)
Cara-cara goreng mee:
Kucai atau sawi secukupnya potong kecil-kecil
1 ½ cawan taugeh dibersih buang ekor
2 cawan udang sederhana besar yang telah dibuang kulit dan kepala
1 cawan fish cake atau fish ball yang telah dipotong kecil2
Bahan dikisar/tumbuk:
3 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah atau 1 labu bawang besar
1 sudu teh serbuk lada berperisa Aji-Shio (white pepper/lada sulah)
2 sudu teh serbuk stok ikan bilis
1 sudu teh serbuk stok ayam
Minyak masak utk menggoreng
Bahan Sos Kicap:
15 biji cili padi dimayang halus (guna cili padi yg hijau dan panjang)
½ cawan kicap cair (Maggi)
¼ cawan kicap lemak manis Habhal
Jus limau nipis
½ sudu teh serbuk lada berperisa Aji-Shio (white pepper/lada sulah)
Cara-cara goreng mee:
- Panaskan minyak dan tumis bahan yg telah dikisar sehingga garing.
- Masukkan udang dan fish cakes.Kacau rata sampai udang masak.Perlahankan api, masukkan mee dan kacau rata.Bila dah rata kuatkan api semula dan terus kacau sehingga masak.
- Masukkan taugeh dan kucai/sawi, kacau rata dlm 2-3 minit.Tutup api.
- Kacau semua bahan sos kicap dalam mangkuk hingga sebati.
- Mee hoon ni dimakan dengan sos kicap jadi tak perlu digoreng masin sangat. Masin stok ikan bilis dan ayam sudah cukup dan tak perlu ditambah garam.
- Cili padi utk sos kicap boleh tambah jika suka pedas dan lagi sedap jika dibuat lebih awal agar cili terendam lama dalam kicap.
- Resepi Sos Kicap ini sesuai juga utk makan ikan bakar.
No comments:
Post a Comment