Tuesday, June 23, 2009

My Tahu Goreng Sos Kicap

Bahan-bahan:
2 keping tahu dilumur sedikit garam dan serbuk kunyit – perap dalam 10 minit.
Minyak utk menggoreng

Bahan Sos Kicap:
3 biji cili padi (guna cili padi yg hijau dan panjang)
1 biji cili hijau
3 biji bawang merah (boleh juga guna bawang besar)
2 sudu besar kicap cair (Maggi)
½ cawan kicap lemak manis Habhal
Jus limau nipis
½ sudu teh serbuk lada berperisa Aji-Shio (white pepper/lada sulah)

Cara-cara:
  1. Mayang cili dan bawang halus-halus dan masukkan dalam mangkuk.
  2. Masukkan bahan sos kicap yang lain dan kacau rata.Ketepikan
  3. Goreng tahu sehingga garing.
  4. Bila sudah agak sejuk, hiris tauhu nipis-nipis dan masukkan dalam mangkuk yang berisi sos kicap tadi.Kacau rata.
  5. Sedia untuk dimakan.
Nota:
  1. Jika tak suka pedas kurangkan cili padi.
  2. Resepi ringkas ini sesuai utk orang yang gemarkan kicap.Walaupun ringkas tapi sedap dan menyelerakan bila dimakn dengan nasi panas.

No comments:

Post a Comment