Monday, June 15, 2009

My Ayam Masak Jintan

Bahan-bahan:
1 ekor ayam dipotong kecil, bersihkan dan tos

Bahan A:
2 sudu teh garam halus
Sedikit halia
1 ulas bawang putih ditumbuk
2 sudu makan sos tiram

Minyak masak utk menggoreng

Bahan B:
4 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
1 sudu makan lada hitam- ditumbuk
½ sudu besar serbuk jintan manis
½ sudu besar serbuk jintan putih
2 batang serai dipotong kecil
10 biji cili kering dibuang biji, potong kecil,rebus dan toskan
1 sudu besar serbuk stok ayam atau 1 ketul kiub stok ayam
½ sudu teh gula (optional)

5 sudu makan minyak masak utk menumis.

Cara-caranya:
  1. Bahan A dicamour dan gaulkan dengan ayam dan perap lebih kurang 1/2 jam.
  2. Bahan B dikisar dalam blender dengan sedikit air.
  3. Panaskan minyak dan deep-fry ayam yang telah diperap.
  4. Panaskan minyak utk menumis dan tumis bahan B sehingga naik bau atau sampai garing.
  5. Masukkan ayam yg telah digoreng dan gaul rata. Masukkan sedikit air jika terlalu kering.
  6. Masukkan garam secukupnya jika perlu.Rasa dahulu sebab biasanya stok ayam tu dah cukup masin.
Nota : Cik Ngah belajar ni masa study kat UK dulu. Kawan Cik Ngah SN yang ajar.Dia masakkan lauk ni masa Cik Ngah pegi melawat dia kat Manchester. Tahun berapa tak ingat..

No comments:

Post a Comment