1 ekor ayam dipotong kecil, bersihkan dan tos
Bahan A:
2 sudu teh garam halus
Sedikit halia
1 ulas bawang putih ditumbuk
2 sudu makan sos tiram
Minyak masak utk menggoreng
Bahan B:
4 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
1 sudu makan lada hitam- ditumbuk
½ sudu besar serbuk jintan manis
½ sudu besar serbuk jintan putih
2 batang serai dipotong kecil
10 biji cili kering dibuang biji, potong kecil,rebus dan toskan
1 sudu besar serbuk stok ayam atau 1 ketul kiub stok ayam
½ sudu teh gula (optional)
5 sudu makan minyak masak utk menumis.
Cara-caranya:
- Bahan A dicamour dan gaulkan dengan ayam dan perap lebih kurang 1/2 jam.
- Bahan B dikisar dalam blender dengan sedikit air.
- Panaskan minyak dan deep-fry ayam yang telah diperap.
- Panaskan minyak utk menumis dan tumis bahan B sehingga naik bau atau sampai garing.
- Masukkan ayam yg telah digoreng dan gaul rata. Masukkan sedikit air jika terlalu kering.
- Masukkan garam secukupnya jika perlu.Rasa dahulu sebab biasanya stok ayam tu dah cukup masin.
No comments:
Post a Comment