Ikan Bawal Emas Masak Kicap (Comot sikit nak cepat, hubby dah tunggu nak makan!) |
1 ekor ikan bawal sederhana besar
(Cik Ngah guna ikan bawal emas)
Perapan
Garam ditumbuk bersama kunyit, halia dan 1 ulas bawang putih
Kuah Kicap
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar serbuk rempah kurma
1 sudu besar cili giling
5 sudu besar kicap manis
1 labu bawang besar
1 biji cili merah
1 biji cili hijau
1 kuntum cauli flower
1 biji tomato
Minyak masak secukupnya
Cara-caranya;
- Ikan dilumur dengan perapan dan ketepikan.
- Bawang merah dan bawang putih ditumbuk
- Rempah kurma dan cili giling dijadikan pes dengan menambah 2 sudu besar air.
- Bawang besar dihiris nipis, cili dipotong serong
- Cauli flower di hiris nipis dan tomato di belah 4 - 6.
- Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga garing. Angkat dan ketepikan
- Panaskan 3 sudu besar minyak di dalam kuali. Tumis bawang tumbuk hingga wangi.
- Masukkan pes kurma+cili dan tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan 1/4 cawan air dan campurkan kicap.
- Masukkan semua bahan yg dihiris. Didihkan dan kacau rata.
- Tambah garam jika perlu dan masukkan tomato. Gaul rata dan angkat.
- Curah kuah kicap atas ikan dan sedia utk dihidang.
Cik Ngah google resepi ikan bawal masak kicap utk cari resepi masak kicap yg berlainan sikit, jumpa resepi ni yg ada rempah kurma di sini : Periuk Tanah. Kebetulan pulak rempah kurma ada dlm stock. So Cik Ngah cubalah, tapi ubah sikit dengan cara Cik Ngah. Hubby suka ikan digoreng garing, so ikan digoreng garing...
Hubby said, 'Sedap ikan ni, tapi tak tahulah sebab ikan bawal emas tu yg sedap atau Mimie yang pandai masak!!!'.. Gerrrr... satu cubitan hinggap ke lengannya!!!!
So memang tested goodlah this recipe...cubalah...
Assalamualaikum....td dok google resepi ikan bawal masak kicap,terjumpa la resepi ni,skrg dah siap masak dah...mmg mabeles la resepi ni,tq for sharing yer n salam perkenalan :)
ReplyDeletesalam perkenalan utk Anita jugak!! thanks for stopping by!
ReplyDeleteesok nak try,cuba,test...mana tau enak...
ReplyDelete