Friday, February 4, 2011

My Ikan Bawal Emas Kukus


Bahan-bahannya;

Perap ikan dengan garam,
lada sulah dan jus limau nipis
1 ekor ikan bawal emas (boleh guna ikan lain)
1 biji tomato - yg kecil dibelah lapan
2 inci halia muda *
1 biji cili merah *
* dimayang halus mcm batang mancis

3 biji cili padi (optional) **
1/2 labu bawang putih jeruk **
2-3 keping Jeruk Kulit limau **
1 batang serai **
1 labu bawang besar - yg kecil jer**

Bahan-bahanya....
2 biji jagung muda **
1 kuntum cauli flower **
Daun bawang dan daun sup **

** dihiris halus

2 sudu besar jus lima nipis
1 sudu besar minyak zaitun
Lada sulah dan garam secukup rasa

 Cara-caranya;
  1. Perap ikan dengan lada sulah, garam dan 1 sudu besar jus lima nipis. Ketepikan
  2. Sedaikan bahan-bahan - dimayang, hiris dan sebagainya.
  3. Sumbatkan bahan-bahan kedalam ikan secukupnya (kecuali cauli flower, jagung dan tomato). Ketepikan sikit daun sup dan daun bawang.
  4. Yang selebihnya tabur keliling ikan dan tabur sedikit garam, 1 sudu besar jus limau nipis dan 1 sudu besar minyak zaitun..Ketepikan
    Tabur sayur dan lebihan bahan
    dikeliling ikan
  5. Sediakan pengukus. Bila air dah menggelegak, kukus ikan dengan api sederhana selama 15 minit.
  6. Selepas 15 minit, buka tutup pengukus dan letak hirisan tomato dan lebihan daun sup dan daun bawang. Tambah air jika mahukan lebih berkuah.
  7. Tutup dan kukus lagi selama 5 minit.

Sumbat bahan2 dalam ikan secukupnya...





Letak hirisan tomato dan lebihan daun bawang dan daun sup...

No comments:

Post a Comment