Sambal Goreng Hijau - sedap makan ngan celur pucuk ubi |
5 - 7 biji cili hijau
10 biji cili padi hijau 1 labu bawang besar - sederhana besar
1/2 cawan ikan bilis yg sudah dikopek
1 sudu teh serbuk belacan maggi
1 sudu besar gula
1 sudu teh garam
1 sudu besar perahan limau nipis
3 susu besar minyak zaitun utk menggoreng
Cara-caranya;
- Cili padi, cili hijau, bawang yg telah dibuang kulit di basuh dan toskan.
- Ikan bilis di basuh dan toskan
- Cili padi dibuang tangkai, cili hijau dipotong 2 atau 3 dan bawang besar dimayang.
- Panaskan minyak dan goreng cili padi, cili hijau, hirisan bawang dan ikan bilis sehingga cili dan bawang layu.
- Angkat dan tumbuk semua bahan yg digoreng - ikan bilis tidak perlu lumat.
- Masukkan gula, garam, dan belacan semasa proses menumbuk
- Akhir sekali masukkan perahan limau nipis dan lebihan minyak menggoreng tadi dan gaul rata
I always like this sambal when eating at Restoran Padang or Selero Negeri. It is usually serve with celur pucuk ubi. Also great with ayam kampung goreng. Always wonder how this sambal is made and one day my sister OneHasrina made this sambal and said that this is new recipe from her sister in law.
Oh yes, this is the sambal like the one from the Selero Negeri! So now I know how to made sambal ijo!!!!
No comments:
Post a Comment