![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiI8sGPN-XPPGRGvKW20by8jNDHmskDc79uNFXtl4uV7gAurOZso8KsA32lP27byO5Sh6FQclJBspxmozEmHXYWCJVIUhCxj5BG-H-qMAzf-HmX8QCRSBFlz2w3nvI-HWE0h_B7TWIb16k/s200/SerbukTelur.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgVeBja6z4M5n4gMSv71ShAAvU9NdpDAR38Ze6ueA9bVJMsEUH2TWqggIQCL8vcsVgVhcseN2e-HPwNXTUb281-mGQkcYVkedB6l4ZF36FjmGn1c1iZfzxPUNdX4vOIzSkx-UUw5LkATNM/s320/UdangButter.jpg)
1 kg udang putih sederhana besar
125g butter – suhu bilik
2 biji telur
1 cawan susu segar or Evaporated Milk
1 tangkai daun kari
10 biji cili api yang besar (kurang pedas) – dimayang nipis
Gula & garam secukupnya
Cara-caranya:
125g butter – suhu bilik
2 biji telur
1 cawan susu segar or Evaporated Milk
1 tangkai daun kari
10 biji cili api yang besar (kurang pedas) – dimayang nipis
1 sudu besar kunyit serbuk
Minyak sayuran utk menggoreng udangGula & garam secukupnya
Cara-caranya:
- Udang potong janggut sikit, dan belah belakang.Perap dengan 2 susu besar butter, serbuk kunyit dan garam.
- Telur dipukul dan masukkan 2 sudu besar susu dan garam secukupnya.
- Panaskan minyak secukupnya utk deep fry udang.
- Bila minyak cukup panas, gunakan sarang roti jala, masukkan ¼ dari telur tadi dalam sarang roti jala dan jalakan dlm minyak panas tu. Goreng sampai garing dan angkat. Buat seterusnya sampai telur habis.
- Dalam minyak yg sama, masukkan semua udang dan deep fry sampai garing, angkat dan ketepikan.
- Panaskan butter sampai cair, tumis daun kari dan cili yg telah dihiris.
- Masukkan susu, garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan udang, then telur yg digoreng tadi dan gaul rata.
No comments:
Post a Comment