Friday, December 20, 2013

My Curry Seafood Mee

My Curry Seafood Mee.....
 Open house hence the polystyrene!!!
Wah... so long no update maa!! Well, Cik Ngah berada dalam mood tidak ada mood! Couple with kesihatan yang tidak mengizinkan, lamalah bersarang blog ni..

Ok back to recipe, Al Kisah, when Cik Ngah was studying at oversea's university.. Cik Ngah lah tukang buat mee kari musim2 raya. Mee kari guna susu yer bukan santan. Famous lah mee kari Cik Ngah zaman2 tu.. Tapi Cik Ngah tak hingat ler recipe yang dulu tu.. 

Dah lama dah nak cuba buat mee kari, google resepi, pilih punya pilih, I took and tried this recipe called Mee Kari Kak Yati. Serperti biasa Cik Ngah ubahler sikit mengikut citarasa keluarga Cik Ngah. Cik Ngah buat ni masa Aidil Fitri open house!!! I know, dah berzaman dah!!

Bahan-bahan Kuah Kari;

Bahan Kisar
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih 
10 tangkai cili kering 
1 cwn udang kering - direndam 
1 cawan rempah kari seafood - I used Adabi. 
2 kiub ikan bilis - I used Maggi non msg *
2 inc halia
2 inc lengkuas

1 biji santan 

2 btg serai - dititik
2 kpg asam keping
Daun Kari
Garam dan Gula secukup rasa 
10 ekor udang - yg besar
fish ball
isi kerang 
tauhu sponge yg dah goreng

Bahan-bahan Condiments;


Timun dihiris halus
Tauge
Telur rebus  
Daun sup dan daun bawang - dihiris halus
Bawang goreng
Limau kasturi
Cili Jeruk - jika suka

Cili Hijau atau merah dimayang..

Mee kuning 
Minyak untuk menumis

Cara Penyediaan;
  1. Kisar bahan kisar sehingga lumat.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, daun kari dan serai sehingga naik bau.
  3. Masukkan santan dan asam keping, masak sehingga mendidih.
  4. Masukkan udang, fish ball, kerang dan tauhu, kacau dan rasa. (dah sedia masin dengan dang kering dan kiub ikan bilis)
  5. Jika perlu masukkan garam dan gula secukup rasa. 
  6. Makan bersama condiments

No comments:

Post a Comment