First time makan rendang pucuk ubi ni dekat Restoran Rebung Chef Ismail kat Bangsar tu. Cik Ngah suka sangat, tapi tak tahu macamana nak buat dan tak terpikir nak cuba buat. Cik Ngah tak ingat, sebenarnya Cik Ngah tengah cari resepi apa, tapi terjumpa resepi Rendang Pucuk Ubi ni. Setelah diteliti bahannya, tidaklah susah sangat so Cik Ngah cubalah.... Alhamdulillah mejadiler rendang pucuk ubiku yang pertama kali ku buat.
Hasilnya seperti gambar sebelah ni...sedap!!! macam yang dekat Restoran Rebung tu!! he he he, perasan!
Boleh cuba dan resepinya seperti berikut;
Bahan-bahannya:
3 ikat pucuk ubi-ambil yg muda (bersihkan dan ketepikan)
Santan dari 3 biji kelapa atau santan segar RM4.00
5 ulas bawang kecil
2 batang serai dititik
Segenggam ikan bilis
Segenggam cili padi
1/2 in kunyit hidup
1 keping asam jawa
1 kiub ikan bilis
Sedikit gula melaka
Garam secukup rasa
Cara Penyediaan:
My Rendang Pucuk Ubi yg terlebih pedas!!!!!! |
Boleh cuba dan resepinya seperti berikut;
Bahan-bahannya:
3 ikat pucuk ubi-ambil yg muda (bersihkan dan ketepikan)
Santan dari 3 biji kelapa atau santan segar RM4.00
5 ulas bawang kecil
2 batang serai dititik
Segenggam ikan bilis
Segenggam cili padi
1/2 in kunyit hidup
1 keping asam jawa
1 kiub ikan bilis
Sedikit gula melaka
Garam secukup rasa
Cara Penyediaan:
- Kisar cili padi, kunyit hidup dan kiub ikan bilis.
- Masukkan santan, bahan kisar, serai, ikan bilis dan asam jawa dalam kuali dan masak dengan api sederhana sehingga kering, naik minyak.
- Masukkan pula gula melaka dan garam secukup rasa.
- Akhir sekali masukkan pucuk ubi, kacau rata dan masak sehinggak kering dan pucuk ubi menjadi garing....
- Selamat menjamu selera....
No comments:
Post a Comment