Alhamdulillah jadilah mengikut selera kami semua...
Bahan2nya :
2 kepala ikan tenggiri, belah 2 so jadi 4 keping
Bahan kisar;
5 biji bawang merah (atau 1 biji bwg besar)
2 biji bawang putih
2 cm halia
2 cm kunyit hidup
1 cwn cili kering kisar
1-2 camca teh serbuk belacan Maggi
1 sudu besar lada hitam
1 tangkai daun kesum - daun sahaja
2 - 3 tangkai daun kesum
5-7 btg Kacang Bendi - yg kecik 2 tu
5-7 biji tomato ceri - belah 2
Air asam jawa (1 sudu makan asam jawa + 1 cwn air)
2 cwn air
1 kiub ikan bilis tanpa MSG
Garam + Gula melaka secukup rasaMinyak utk menumis
Caranya :
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing dan masak. Penting utk bahan tumis menjadi garing supaya asam pedas lagi sedap!
- Bila dah garing masukkan air asam jawa, daun kesum, kiub ikan bilis dan gula melaka. Air boleh tambah ikut kepekatan yg diingini!
- Masak kuah hingga mendidih dan masukkan ikan dan masak sehingga ikan masak
- Masukkan bendi, tomato dan garam secukup rasa.
No comments:
Post a Comment