Hasilnya? sedap! Cuma next time Cik Ngah akan tambah pes cili utk tambah pedas!
Bahan-bahannya;
1/2 ekor Ayam kampung buang kulit dan potong kecil-kecil
5-7 biji kacang bendi
7-8 biji tomato ceri dibelah dua
1 batang serai
Sedikit daun kesum
3 sudu teh bawang merah cincang
1 sudu besar pes cili kering (optional)
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 pek rempah tumis Asam Pedas Maggi
2 keping asam keping (atau air asam jawa)
400 ml santan cair.
(Cik Ngah guna 1/2 kotak santan kara + 400ml air)
1 kiub stok ayam Maggi tanpa MSG
Garam & Gula secukup rasa
Minyak utk menumis
Cara-caranya;
- Tumis bawang putih, bawang merah, lada hitam dan pes cili kering sehingga naik bau.Tambah pes asam pedas, serai yg dah diketuk, tumis dan kacau rata.
- Masukkan santan, ayam kampung, daun kesum dan asam keping. Masak sehingga mendidih dan sehingga ayam masak.
- Seterusnya masukkan kacang bendi dan buah tomato ceri, kiub stok ayam dan sedikit gula.
- Rasa dan jika perlu tambah garam secukup rasa. Tutup api, sedia utk dihidang.
No comments:
Post a Comment